Örtbakad kyckling

Örtbakad kyckling i lergryta med rotfrukter och vitlök

3-4 portioner

1 stor, färsk kyckling
300 g färskpotatis
300 g palsternacka
300 g morot
2 st gul lök
5 klyftor vitlök
1 citron
2 msk vitvinsvinäger
2 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
2 msk kycklingfond
3 dl vatten
1 knippe färsk timjan
1 knippe färsk bladpersilja
Salt & peppar

Lägg lergrytan i blöt. (Ett dygn om det är en ny, 30 min om det är en använd). Skala morötter, palsternackor och potatisar. Skär dem i 2 x 2 cm stora tärningar. Skala och klyfta gul lök. Skala vitlöksklyftorna och behåll dem hela.

Ta ut eventuellt innanmäte på kycklingen. Skölj noga och torka lätt med hushållspapper.

Tvätta citronen noga och zesta den. Hacka örterna fint och blanda med zest, olivolja, salt och peppar. Vänd runt rotfrukterna, gul lök och vitlök i mixen.

Fyll kycklingen med så mycket rotfrukter och lök som får plats. Lägg kycklingen i lergrytan och lägg resterande rotfrukter bredvid. Slå på vitvinsvinäger, balsamvinäger samt kycklingfonden utblandat i vattnet. Pressa över citronen. Bland försiktigt runt vätskan med rotfrukterna.

Lägg på locket och ställ in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader och låt kycklingen stå i ca 60 minuter. Ös kycklingen var 15e minut.

Ta ut grytan när det återstår 5 minuter. Häll skyn i en bunke och ställ tillbaka grytan nu utan lock de sista 5 minutrarna. Kycklingen är klar vid 72°C. Använd stektermometer.

Sila skyn och koka den kraftigt i en liten kastrull. Smaka av med citron, salt och peppar.

Servera härligheten på ett stort fat med rotsakerna runt kycklingen och skyn vid sidan av.

http://blogg.alltommat.se/lyxlagat/2008/05/31/ortbakad-kyckling-i-lergryta/